De kunstenaars van Monte Verità

De kunstenaars van Monte Verità

Van 25 oktober 2021 20:00 tot 25 oktober 2021 22:00

Bij Het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, 8121CM Olst

activiteiten@nutolstdeventer.nl

Categorieën: Cultuur, Lezing

Gezien: 350


2020 10 19 Monte Verita1 webOoit gehoord van de “berg der Waarheid ”in Noord-Italië? Deze lezing door Anjette van de Ven van Bureau KunstVenster gaat over een lang vergeten brandpunt van Europese kunst en cultuur, over een wonderbaarlijke dorpsmetamorfose en een hippiecultuur avant-la-lettre. De streek rond Ascona en de Monte Verità is hét onderzoeksgebied voor nieuwe kunstvormen en alternatieve leefwijzen in de periode tussen 1900 en 1940.

U maakt kennis met een bontgezelschap van illustere schrijvers als Herman Hesse en Frederik van Eeden en psychiaters als Gustave Jung, met vreemde utopische snuiters en emotionele expressionistische schilders en danseressen. Vanaf 1918 komen er steeds meer schilders in het dorp zoals Alexj Jawlensky. Marianne Wereffkin van ‘Der Blaue Reiter’ blijft er de rest van haar leven. Ook Nederlanders als Domela César en Otto van Rees doen er inspiratie op. De vrouwelijke dadaïstische kunstenaars uit Zürich kunnen hier een aantal van hun artistieke opvattingen vormgeven. Ook de dans wordt hier verheven tot een nieuwe expressieve kunstvorm. Mary Wigman danst er haar expressionistische “Heksendans”.

De vreedzame kolonie trekt veel enthousiaste bezoekers en ook veel bannelingen uit de twee wereldoorlogen. De verschillende fasen van de kolonie, de botsende meningen en de kunstuitingen geven een fascinerend cultuurhistorisch beeld van experimentele levensvormen tot 1940. Tegelijkertijd geeft deze alternatieve kunstenaarskolonie een beeld van de valkuilen van het terug-naar-de-natuur ideaal uit de twintigste eeuw.

De entree is inclusief een kopje thee of koffie.
Kaarten voor NUT-leden worden zichtbaar zodra u bent inlogd op de website.

LET OP: Kaarten alleen via deze website te koop, het is niet mogelijk om ter plaatse kaarten te verkrijgen!