01 juni 2022 20:00 - 01 juni 2022 22:30
Categorieën: Cultuur
Labels: literatuur
Gezien: 536

 

DAVID VAN REYBROUCK

woensdag 1 juni 2022, 20:00 uur 


David Van Reybrouck
is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn meest recente boek is Revolusi. Daarvoor schreef hij o.a. Congo: Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Verder schreef hij onder andere Tegen verkiezingen. Hij won de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre. 

Revolusi
De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd maakte een einde aan de Nederlandse koloniale heerschappij in Azië. Een geschiedenis die ook nu nog verdeelt. Maar wat gebeurde daar eigenlijk precies? En hoe beleefden Indonesiërs hun strijd voor onafhankelijkheid? 
De Belgische historicus en schrijver David Van Reybrouck deed zes jaar onderzoek en sprak de allerlaatste getuigen van deze geschiedenis in Nederland en Indonesië, maar ook in Japan en Nepal. In zijn boek Revolusi: een levende geschiedenis leert David ons met andere ogen kijken naar Nederlands-Indië. En legt hij uit waarom een onafhankelijk Indonesië de wereld voorgoed veranderde.

Tegen Verkiezingen
De democratie van de eenentwintigste eeuw raakt steeds meer uitgehold. Populisten zaaien angst, het wantrouwen groeit, de redelijkheid is zoek. De politiek lijkt echter meer bezig met de volgende verkiezingen dan met de lange termijn.
Het fel besproken Tegen verkiezingen pakt uit met een nieuwe diagnose – en een lang vergeten remedie. Dit invloedrijke manifest maakt duidelijk dat de huidige verkiezingen een vermolmde procedure zijn. Gebaseerd op internationale studies en experimenten presenteert David Van Reybrouck een wervend voorstel voor een échte democratie – één die werkt. De sleutel naar een bestuursvorm waarbij het volk zich werkelijk uitspreekt, ligt in het democratische beginsel van het klassieke Athene: loting.

Mariël Haggeman, kunsthistoricus en werkzaam als journalist bij de NOS, gaat hem interviewen over deze boeken. Ook is het stellen van vragen mogelijk. Boekhandel Korten is aanwezig om boeken van hem te verkopen. David van Reybrouck zal deze avond ook signeren.

Datum/tijdstip  : woensdag 1 juni, aanvang 20:00 uur.
Locatie             : Holstohus Olst 
Entree              : voor NUT-leden € 12,50; voor niet-NUT-leden € 15,00
Kaarten op deze website verkrijgbaar.